Hej Lars-Åke! Det verkar som om många företag söker sig till Golvkedjan nu?

05 augusti 2024
Lars-Åke Lidén

-Hej! Ja, det kan man väl säga. Nio nya företag kom första tertialet 2024. Väldigt roligt, och lite ovant!

-Varför blev det så? 

-Ett antal företag lämnade Golvkedjan vid årsskiftet 2023-2024, på grund av deras ambition att hamna på börsen, vad jag förstår. Så då blev vi tvungna hitta några ersättare. Det är den korta versionen.

-Varför känns det ovant, som du beskriver det? 

-Jag har varit VD på Golvkedjan i snart 13 år. Vi har hela tiden haft som strategi att bara växa organiskt, alltså att växa av egen kraft och inte genom att ta in nya medlemmar. Jag har bara tagit in två nya medlemmar under alla dessa år, men däremot sagt farväl till ett halvdussin av olika skäl.

-Har det varit svårt att hitta nya medlemmar? 

-Nej, verkligen inte! Jag hade en lista på tio företag som jag tyckte verkade lämpliga. Efter ett par möten valde nio av dom att ansöka om medlemskap, vilket styrelsen beviljat. Jag trodde det skulle gå bra, men det här överträffar mina förväntningar. Vi har ökat vår totala omsättning med ca 500 miljoner, på fyra månader.

-Är det viktigt att Golvkedjan är störst på marknaden? 

-Ja, jag tror det. I många år har Golvkedjan varit den enda stora verksamheten bland golv- och plattsättningsentreprenörer i Sverige. Nu finns det några fler grupperingar. Men Golvkedjan är fortfarande klart störst i Sverige. Det vill vi fortsätta att vara.

-Varför väljer företag att bli medlemmar i Golvkedjan? De allra flesta entreprenörer vill ju äga sitt företag och självständigt driva det, med alla de friheter som det innebär. 

-När man går med i Golvkedjan får man synergier, storskalefördelar och tillgång till kompentenser, utan att ge avkall på sitt ägande. Det är oslagbart!

-Kommer Golvkedjan fortsätta att växa? 

-Oh ja. Det kommer vi att göra. Jag gissar att vi passerar fyra miljarder 2025. Det finns egentligen inget tak. Och i takt med konsolideringen förstår många entreprenörer att det blir allt svårare att vara konkurrenskraftiga på helt egen hand. Det talar för Golvkedjan förstås.